Září 2011

Nadmerné pitie alkoholu zmenšuje mozog

21. září 2011 v 1:52 | Maja_N |  —> all news
Alkohol zmenšuje mozog, čím viac pijete, tým horšie. To tvrdia odborníci, ale alkohol užívaný v nadmernom množstve sa dá považovať za najlepšieho psychiatra a každý z vás pozná určite ešte mnoho iných pozitívnych účinkov alkoholu.
Je tu však aj varovanie od neurológov, ktorí zistili, že priveľa alkoholu poškodzuje mozog.

Že telu neškodí, ale prospieva skutočne len mierna konzumácia alkoholu, vedia lekári už dávno.

Neurológovia z Harvardu teraz ale prišli s tým, že kto pije alkoholu nadmerné množstvo, stenčuje si vrstvu šedej kôry v mozgu. Účinok alkoholu sa sčíta, kedykoľvek počas života tak má zmysel s nadmernou konzumáciou prestať. Šedá kôra mozgová je zodpovedná za väčšinu kognitívnych funkcií - pamäť, myslenie, reč.

K výrazným poškodeniam kôry dochádza v čelných a spánkových lalokoch. S mierou skonzumovaného alkoholu pritom úmerne klesá priemer vrstvy šedej kôry. Extrémna konzumácia tak celý proces urýchľuje.

"Vonkajšia vrstva kôry po celom mozgu sa zužuje s konzumáciou alkoholu. Účinok alkoholu je pritom postupný naprieč širokým spektrom rôznych typov konzumácie alkoholu a zdá sa, že je ovplyvnený predovšetkým množstvom alkoholu… táto štúdia dokazuje, že k poškodeniu dochádza v rastúcom trende a čím viac človek pije, tým je poškodenie horšie," tvrdí neurologička Catherine Brawnová Fortierová z Harvardskej univerzity.


Bill Kaulitz je blond

14. září 2011 v 7:45 | Maja_N |  ••• Billy
Takto dokáže Amerika zmeniť človeka. Najskôr to musím rozdýchať, aby som sa mohla objektívne vyjadriť.

Ok. Pristane mu to. Vyzerá fantasticky ako vždy. Každá jeho zmena je tak trochu šokujúca, ale výsledok je vždy úžasný. Škoda len, že sa viac zaoberá svojím vzhľadom než hudbou, ktorá mu všetku slávu a úspech priniesla. Nikdy som sa s ním osobne nerozprávala, preto nemôžem tvrdiť, že je namyslený, alebo arogantný. Každý človek sa s pribúdajúcim vekom mení a stáva sa vážnejším, ak si od ľudí, resp. od fanúšikov drží odstup, vôbec sa nečudujem. Vraví síce, že Tokio Hotel majú najlepších fanúšikov, ale rozhodne aj najotravnejších a v mnohých prípadoch aj neohľaduplných. Netuším, či sa zmenil iba jeho vzhľad, alebo aj osobnosť, každopádne jeho prirodzená charizma, ktorá kedysi všetkých uchvátila sa pomaly vytráca.



Adela Gáborová

14. září 2011 v 2:29 | Maja_N |  ••• personalities
Adela Gáborová
herečka

* 02.03.1940 Brekov
† 12.07.2007 Nitra

Adela Gáborová absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave v roku 1961. Odvtedy sa jej divadelným domovom stalo Divadlo Andreja Bagara v Nitre, kde patrí k najvýraznejším osobnostiam tohto súboru. Na javisku nitrianskeho divadla strávila takmer štyridsaťpäť rokov.

Herečku Adelu Gáborovú však priťahovali aj iné aktivity súvisiace s divadlom. Patrili k nim predovšetkým alternatívne projekty, napríklad projekty divadelného družstva Zdvih pri DAB Nitra alebo divadelného zoskupenia Problém Miloša Karáska. Na VŠMU učila Hereckú tvorbu. Pracovala aj s poslucháčmi kňazského seminára, ochotníkmi a pripravovala recitátorov na Poděbradské dni poézie, Hviezdoslavov Kubín a pod.

Syn Peter (absolvent divadelnej réžie na pražskej DAMU) je režisérom a umeleckým šéfom činohry divadla v Olomouci, hosťuje aj v ďalších českých divadlách. Príležitosť zahrať si pod jeho režijným vedením využila Adela Gáborová napríklad v roku 1996 v Örkényho Mačacej hre na javisku Divadla A. Bagara v Nitre.

Adela Gáborová patrí k najvýraznejším slovenským dramatickým herečkám. Svoje herecké umenie mala možnosť rozvíjať pod vedením viacerých slovenských aj českých významných režisérov (napr. Pavol Haspra, Jozef Bednárik, Karol Spišák, Jan Antonín Pitínský, Vladimír Morávek). Na javisku dominovala v zložitých charakterových postavách, ktorým dokázala dať psychologickú presvedčivosť. Jej spontánne a prirodzené herectvo sa osvedčilo neraz aj v komediálnych úlohách a muzikáloch. Adela Gáborová stvárnila asi 140 divadelných, 120 televíznych a asi 30 filmových rolí. Filmové role jej zverili viacerí režiséri, napríklad J. Jakubisko (Sedím na konári...), M. Šulík (Neha) a E. Štefankovičová (Nemožná). Okrem toho si zahrala množstvo postáv v rozhlase. Jej hlas poznáme aj z dabingu. Nezabudnuteľné výkony podáva Adela Gáborová v monodrámach (Dnešná Médea, Cézar a Drana).

V roku 1999 si prevzala divadelné ocenenie Dosky za stvárnenie najlepšieho ženského hereckého výkonu za úlohu Lady Macbeth v inscenácii hry W. Shakespearea Macbeth.

Dňa 1. januára 2006 si z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča prevzala najvyššie štátne vyznamenanie, Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti divadelnej kultúry.

filmové a televízne osobnosti narodené v Nitre

14. září 2011 v 1:30 | Maja_N |  ••• personalities
Jozef Dóczy
(* 19. november 1929, Nitra, Česko-Slovensko) je slovenský herec.

Filmografia


* 1958: V hodine dvanástej
* 1959: Pán a hvezdár
* 1960: Skalní v ofsajde (lekár)
* 1961: Most na tú stranu (šofér)
* 1961: My z IX. A.
* 1962: Výlet po Dunaji (Hraško)
* 1963: Výhybka (Karásek)
* 1964: Pre mňa nehrá blues (Szende)
* 1966: Tango pre medveďa (lovec)
* 1967: Volanie démonov
* 1975: Sebechlebskí hudci (strážnik)
* 1976: Milosrdný čas (fotograf)
* 1976: Stratená dolina (predavač na trhu)
* 1980: Demokrati (Brigantík)
* 1980-1985: Detektív Karol (ujo Horák)
* 1982: Kočka (muž v stavebninách)
* 1983: Zrelá mladosť (župan)
* 1987: Vojna volov (seriál)
* 1987: Začiatok sezóny (Vendel)
* 1990: Šípková Ruženka
* 1996: Suzanne (muž so psom)
* 1998: Rivers of Babylon


Michal Gučík
(* 28. august 1962, Nitra) je slovenský herec a podnikateľ.

Filmografia
* 1980: Toto leto doma (Dušan)
* 1981: Vták nociar (mladík)
* 1983: Hořký podzim s vůní manga (Švéd Erik)
* 1983: Výlet do mladosti (Gusto)
* 1984: Kráľ Drozdia brada (kupec)
* 1984: Na druhom brehu sloboda (Peter)
* 1988: Piloti (ppor. Martin Gabriel)
* 1991: Tajomstvo alchymistu Storitza (Marc Vidal)
* 1992: Pozemský nepokoj (Henry)
* 1994: Vášnivé známosti (poviedka Verný sluha - The Faithful Manservant)
* 2003: Zostane to medzi nami (operný spevák)


Emil Horváth ml.
(* 12. november 1945, Nitra) je slovenský herec, režisér a divadelný pedagóg. Syn herca Emila Horvátha st.. Manžel herečky Viery Richterovej.

Absolvoval herectvo na VŠMU v Bratislave (1968). Bol členom Divadla SNP v Martine (1968 - 1976), potom Novej scény v Bratislave (1976 - 1983). Od roku 1983 je členom Činohry Slovenského národného divadla, kde stvárnil množstvo postáv. V posledných rokoch sa venuje aj réžii (Caligula, Divadelná komédia, Šialený deň, Štvrtá sestra). Ako režisér hosťuje aj v bratislavskom divadle West (Ešte máš mňa, miláčik, Inšpektor Drake a dokonalý zločin), v DAB Nitra (…a ešte som aj smoliar, Sylvia), ŠD Košice (Jožko Púčik a jeho kariéra). Hral v mnohých filmoch a televíznych inscenáciách (Demeterovci, Ako sa Vinco zaťal)a seriáloch (Americká tragédia, 30 případů majora Zemana). Režijne sa podieľal na dvoch televíznych filmoch Ešte dve frašky… (1998) a Mučivé tajomstvo (1999). Prednáša hereckú tvorbu na VŠMU - profesor od roku 2005. Syn Tomáš je literárny vedec, spisovateľ a prekladateľ.

V roku 2005 mu prezident SR udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za významné zásluhy v oblasti rozvoja kultúry.

Starostlivosť o nechty

13. září 2011 v 4:30 | Maja_N |  ••• health
K základnej starostlivosti patrí pravidelné pilníkovanie nechtov. Používame obojstranný pilník a na kraje nechtov používame jemnú stranu, ,pretože hrubá by mohla štruktúru nechtu poškodiť. Nechty nikdy nestriháme nožnicami. Nasleduje vyleštenie po každom pilníkovaní a zatlačenie pokožky nechtov - tu si pomôžeme umelohmotnou tyčinkou určenou na spomínaný úkon. Používanie výživy na nechty, ale aj výživy na pokožku okolo nechtov je nevyhnutné, aby bola pokožka vláčna, zdravá a aby nepraskala a netvorili sa na nej bolestivé miesta. Používame iba bezacetónové odlakovače - ten nechtom neškodí, naopak odstráni jemne lak u nechtov a dodá nechtom náležitú výživu.
Na krásu našich nechtov vplýva naša životospráva. Zloženie stravy a jej pestrosť a bohatosť na živiny sa z veľkej miery odráža na našich nechtoch. Krehké nechty sú dôsledkom nedostatku vitamínu A a vápniku, biele fliačky prezrádzajú nedostatok bielkovín, vitamínu C, alebo zinku, mäkké nechty taktiež trpia na nedostatok vápnika a rôzne prasklinky na nechtoch poukazujú na nedostatok pitného režimu.


Pavol Demitra (biografia)

8. září 2011 v 15:09 | Maja_N |  ••• personalities

Pavol Demitra
hokejista, odchovanec dubnického hokeja, útočník, slovenský hokejový reprezentant

Po uplynutí dvojročného kontraktu v kanadskom klube NHL Vancouver Canucks sa v sezóne 2010/11 stal hráčom ruského klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

* 29.11.1974 Dubnica nad Váhom
† 07.09.2011


životopis
Pavol Demitra začínal s hokejom v Dubnici v roku 1991, do vrcholového hokeja sa dostal v sezóne 1992/1993, keď obliekal dres trenčianskej Dukly. Na ľade NHL sa predstavil v nasledujúcej sezńe. Draftovaný bol v roku 1993 Ottawou Senators ako 227. hráč celkove. Po troch sezónach v tomto klube prestúpil v sezóne 1996/1997 do St. Louis Blues, kde sa stal čoskoro jednou z opôr. V klube hrával počas až do sezóny 2003/2004. Počas ôsmich sezón sa predstavil v 494 zápasoch, strelil v nich 204 gólov a na 289 prihrával. Zaznamenal tak 493 bodov.
V sezóne 2004/2005, počas lockoutu v NHL, hral za svoj pôvodný materský klub Duklu Trenčín a vytvoril slovenský extraligový rekord v počte bodov, na svoje konto si ich pripísal 99 za 32 gólov a 67 asistencií.
Nasledujúci ročník 2005/2006 už obliekal dres "kráľov" z Los Angeles. V 58 zápasoch nastrieľal súperovým brankárom 25 gólov, na 37 prihrával.
Po sezóne bol vymenený do klubu Minnesota Wild, kde v sezóne 2006/2007 nastúpil v 71 zápasoch a zaznamenal 64 kanadských bodov (25 + 39). V aktuálnej sezóne (2007/2008) nazbieral v 51 zápasoch 39 bodov za 13 gólov a 26 prihrávok (štatistika k 28. 02. 2008).

Útočník NHL reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta v rokoch 1996, 2003, 2004, 2005 a 2007. Predstavil sa aj na ZOH 2002 v Salt Lake City. Na ZOH 2006 v Turíne bol kapitánom slovenského mužstva. Reprezentoval aj na Svetovom pohári v rokoch 1996 a 2004.